Ο Τριγωνοψαρούλης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου κυκλοφορεί το 1997 από τις Εκδόσεις Πατάκη σε εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση. Από την αρχή φάνηκε ότι το διαφορετικό ψαράκι, που διεκδικεί την αποδοχή, θα ταράξει τα νερά της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο αποσπά τον Έπαινο Αντιγόνη Μεταξά του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ αναγράφεται στη λίστα του Documentation Centre of Books for Disabled Young People της ΙΒΒΥ. Επίσης επιλέγεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ως παραμύθι της Γαλάζιας Γραμμής, το οποίο μπορούν να ακούνε τα παιδιά τηλεφωνικά.

Το 1998 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και πρόλογο του εκπαιδευτικού Νίκου Ράπτη Phd, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο Τριγωνοψαρούλης προτείνεται από τη UNICEF Ελλάδας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Η αγάπη των παιδιών είναι εντυπωσιακή – και τα δύο βιβλία γίνονται best seller. Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν ημερίδα για εκπαιδευτικούς στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, με ομιλητές συγγραφείς, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς με θέμα «Με τον Τριγωνοψαρούλη στο σχολείο».